MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


ΚΕΘΙ - Φύλο και Αθλητισμός - Η θέση της Γυναίκας στο Συλλογικό Αθλητισμό

Το Σχολ. Έτος 2003-2004 και στα πλαίσια του έργου "Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Παρεμβατικά Προγράμματα για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων" δημιουργήθηκε μία σύμπραξη σχολείων με κοινό θέμα "Άντρας - Γυναίκα στην Εκπαίδευση". Τα συνεργαζόμενα σχολεία ήταν τα: 2ο ΤΕΕ Τρικάλων, 2ο Εν. Λύκειο Τρικάλων, 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, Εν. Λύκειο Φαρκαδόνας και ΤΕΕ Φαρκαδόνας.
Το 2ο ΤΕΕ Τρικάλων, με υπεύθυνους καθηγητές τους: Γώττη Αχιλλέα ΠΕ11 και Αβδελίδου Ελένη ΠΕ19 και με συμμετέχοντα τμήματα τα: Βοδ (οικονομίας - διοίκησης) και Βετ (εφαρμοσμένων τεχνών) επέλεξαν ως θέμα έρευνας και ανάπτυξης το : «Φύλο και Αθλητισμός - Η θέση της γυναίκας στο συλλογικό αθλητισμό».
Λαμβάνοντας ως αφορμή την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα και αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός αποτελεί μία πτυχή της σύγχρονης ζωής αλλά και ένα κομμάτι σημαντικό της κοινωνικής πραγματικότητας, θελήσαμε να δούμε τη θέση της γυναίκας σ’ όλη αυτή την διαδικασία.Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη με έντονη παρουσία στα αθλητικά δρώμενα της νεώτερης Ελλάδας αλλά παράλληλα με συμμετοχή της γυναίκας αθλήτριας από την δεκαετία του 1930.Θελήσαμε λοιπόν να δούμε μέσα από το πρόγραμμα αυτό τη θέση της γυναίκας στον συλλογικό αθλητισμό της πόλης. Η πρώτη ομάδα που την αποτελούσε το τμήμα των εφαρμοσμένων τεχνών, επισκέφθηκε χώρους άθλησης και συλλόγων της πόλης των Τρικάλων. Παρακολούθησε τέλεση αγώνων κυρίως σχολικού αθλητισμού αλλά και προπονήσεις αθλητών. Φωτογράφισε αθλητές και αθλήτριες διαφόρων αθλημάτων. Σχεδίασε και ζωγράφισε στιγμές από την αθλητική διαδικασία κυρίως αθλητριών. Μέσα λοιπόν από συζήτηση δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, που απευθύνονταν σε καθηγητές προπονητές διαφόρων συλλόγων της πόλης. Την επεξεργασία των ερωτηματολογίων αλλά και την εξαγωγή συμπερασμάτων ανέλαβε η δεύτερη ομάδα του τομέα οικονομίας - διοίκησης. Έτσι είδαμε μέσα από αυτήν την διαδικασία τη θέση της οικογένειας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για την ανάγκη άθλησης των δύο φύλων.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος του σχολείου μας παρουσιάστηκαν στους μαθητές και καθηγητές του 2ου ΤΕΕ την ημέρα παρουσίασης των προγραμμάτων του σχολείου, ενώ την Τετάρτη 12 Μαϊου 2004 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων έγινε η παρουσίαση των προγραμμάτων όλων των σχολείων της σύμπραξης σε γονείς, μαθητές, καθηγητές, τοπικούς φορείς αλλά και εκπροσώπους του ΚΕΘΙ.



Φωτογραφίες


◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022