MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


Τρικκαίων Παίδευσις (DVD-ROM)


Το «Τρικκαίων Παίδευσις» είναι ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από μαθητές και καθηγητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων, κατά τη σχολική χρονιά 2006-2007. Το τελικό προϊόν του προγράμματος είναι μια εφαρμογή πολυμέσων (multimedia), δηλαδή ένα σύνολο ψηφιακών δεδομένων πολλαπλών μορφών (κειμένου, ήχου, εικόνας, βίντεο) αποθηκευμένο σε έναν οπτικό δίσκο DVD-ROM.

Με αυτή την εφαρμογή γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Τρικάλων, από το 1881 έως σήμερα. Ο χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να μελετήσει την πορεία της τρικαλινής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να γνωρίσει παλιούς Τρικαλινούς μαθητές και καθηγητές, να δει φωτογραφίες από τη σχολική ζωή του παρελθόντος.

Η εφαρμογή περιέχει:


Πληροφορίες σε μορφή κειμένου
Ιστορικά στοιχεία για τα γυμνάσια που έχουν λειτουργήσει στην πόλη των Τρικάλων, όπως το παλιό γυμνάσιο (Εν Τρικάλοις Γυμνάσιο), τα Γυμνάσια Αρρένων και Θηλέων, την Εμπορική Σχολή, το Οικονομικό Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο. Ειδικός χώρος αφιερώνεται στην Αστική Σχολή Τρικάλων, στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (φροντιστήρια, ιδιωτικά γυμνάσια). Επιπλέον παρέχονται πληροφορίες για το μαθητικό τύπο (μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά, που έχουν κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια) και τους δικτυακούς τόπους που έχουν δημιουργήσει τα σχολεία στο διαδίκτυο.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό (περισσότερες από 650 φωτογραφίες, ταξινομημένες ανά χρονική περίοδο και σχολείο).
Συγκεκριμένα υπάρχουν:
-- φωτογραφίες καθηγητών, που έχουν διδάξει στα γυμνάσια της πόλης,
-- φωτογραφίες κτιρίων, στα οποία στεγάζονταν τα γυμνάσια,
-- ομαδικές φωτογραφίες μαθητών στις αίθουσες και στις αυλές των σχολείων,
-- αναμνηστικές φωτογραφίες καθηγητών και μαθητών, συνήθως από την τελευταία μέρα των μαθημάτων ή των εξετάσεων, λίγο πριν την αποφοίτηση,
-- φωτογραφίες από δραστηριότητες, εκδρομές, παρελάσεις, γυμναστικές επιδείξεις, μαθητικούς αγώνες,
-- φωτογραφίες παλιών βιβλίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διδασκαλία των μαθημάτων,
-- αποκόμματα εφημερίδων με δημοσιεύματα που αφορούσαν την τρικαλινή μέση εκπαίδευση (κυρίως από τον τοπικό τύπο),
-- παλιά απολυτήρια μαθητών και μαθητριών από τα έτη 1901, 1929, 1930, 1931, 1941, 1943
-- αποσπάσματα από τα βιβλία πράξεων των γυμνασίων, με αποφάσεις συνεδριάσεων συλλόγων καθηγητών και πράξεις με τις οποίες αναλάμβαναν υπηρεσία γυμνασιάρχες και καθηγητές.

Βίντεο, από εκδηλώσεις των σχολείων όπως θεατρικές παραστάσεις, πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες χορού, έκθεση λαογραφικού υλικού.

Παιχνίδια γνώσεων,
Συνολικά σαράντα (40) ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σχετικά με την τρικαλινή μέση εκπαίδευση και την πόλη των Τρικάλων, συνοδευόμενες από αντίστοιχες παλιές φωτογραφίες.



Η εφαρμογή είναι γεμάτη με χαμόγελα, αισιοδοξία και νεανικό ενθουσιασμό. Προκαλεί όμως και νοσταλγία για τα μαθητικά χρόνια που πέρασαν, για όνειρα και ανθρώπους που χάθηκαν. Ζωντανεύει και εποχές δύσκολες για την τοπική κοινωνία, εποχές που τα γυμνάσια της πόλης στήριξαν την τρικαλινή νεολαία, προσφέροντας γνώσεις και εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον. Οι παλιοί θα θυμηθούν - και οι νέοι θα γνωρίσουν - τον τρόπο ένδυσης των μαθητών και μαθητριών (πηλίκια, ποδιές), τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα σχολεία, τους παλιούς εκπαιδευτικούς, που εργάστηκαν με ήθος και αξιοπρέπεια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, εμπνέοντας αγάπη και σεβασμό.

Με δυο λόγια, ο χρήστης της εφαρμογής έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν, να συγκρίνει τη σχολική ζωή του τότε και του τώρα, να θυμηθεί γεγονότα από τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, να αναπολήσει το χθες και τελικά να αξιολογήσει το σήμερα.



H δημιουργική ομάδα, που ασχολήθηκε με τη δημιουργία της πολυμεσικής εφαρμογής:

Υπεύθυνοι καθηγητές
Αβδελίδης Ευάγγελος
Αβδελίδου Ελένη


Μαθητές 2ου ΤΕΕ Τρικάλων
Βρατσίστας Θεόδωρος, Γούναρη Πελαγία, Καπερώνης Κων/νος, Κατσίκα Χριστίνα, Λιάκας Νικόλαος, Νάκας Αριστείδης, Σακελλάρης Χρήστος, Διαμάντη Βασιλική.

Μαθητές 2ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων
Λαιμοδέτη Κων/νιά, Νίκα Μαρίνα, Νταούλα Γραμμάτω, Οικονόμου Στεφανία, Παληός Μανώλης, Παναγιώτου Μαρία-Αρετή, Παπαβασιλείου Νικολέττα, Παπανδρέου Βασιλική, Πιτιντζόγια Γεωργία, Ποδάρα Κων/να, Τασιούλα Στυλιανή, Τάτση Ειρήνη, Τσιακμάκη Στυλιανή, Τσιαμίτα Κων/να, Τσιγαρίδα Δήμητρα, Χήρα Βασιλική, Χρυσικού Χριστίνα.



Οι μαθητές, που εργάστηκαν για τη δημιουργία αυτής της εφαρμογής, είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν βιβλία τρικαλινών συγγραφέων, παλιές εφημερίδες και να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο (internet) αναζητώντας ιστορικά στοιχεία για την τρικαλινή εκπαίδευση και φωτογραφικό υλικό. Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο δημιουργίας μιας εφαρμογής πολυμέσων, να χειριστούν συσκευές (όπως σαρωτή, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μικρόφωνο κλπ), να ασχοληθούν με προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, εικόνας και ήχου και προγράμματα σύνθεσης πολυμεσικών εφαρμογών.



Η εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ», εκτιμώντας ότι η δουλειά αυτή είναι αξιόλογη, προσφέρθηκε και χρηματοδότησε την αναπαραγωγή του DVD-ROM, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να μοιράσουμε τα αντίγραφα αυτά δωρεάν.

Στις παρακάτω φωτογραφίες δείτε οθόνες από την εφαρμογή.



Φωτογραφίες


◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022