MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική
Βρείτε μας


Σχολική Βιβλιοθήκη 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

2o Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ: ΑΜΑΛΙΑ Κ. ΗΛΙΑΔΗ (καθηγήτρια κλάδου ΠΕ2 φιλολόγων)

"Κάθε φορά που ο λόγος ξετυλίγει ένα γεγονός, ο κόσμος ξαναχτίζεται από την αρχή. Τίποτε δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ο λόγος, ο οποίος δημιουργεί τόσα πολλά με τόσο λίγο." (E. Benveniste)

Η αναβάθμιση της σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων άρχισε το Σεπτέμβριο του 2009 σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την οικονομική στήριξη Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στεγάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, στο ισόγειο του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων.

Η εφαρμογή νέων παιδαγωγικών μεθόδων, η ακολούθηση συνεργατικών τακτικών και η αξιοποίηση των νέων αυτών εργαλείων μάθησης μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας καθώς και να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις διδασκόντων και διδασκομένων. Οι ιστοσελίδες και οι βάσεις πληροφοριών που παρέχονται μέσω του διαδικτύου αποτελούν για όλους χρήσιμο εργαλείο έρευνας αλλά και πηγή πληροφοριών για την εκπαιδευτική πράξη. Σε αυτή τη διασύνδεση της διδασκαλίας με τις Νέες Τεχνολογίες η Σύγχρονη Βιβλιοθήκη έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει τα μέλη της σχολικής κοινότητας και να προάγει την δια βίου παιδεία και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους. Στο ελκυστικό περιβάλλον που διαθέτει, περιλαμβάνει επιλεγμένη συλλογή χιλιάδων τίτλων και ποικίλα οπτικοακουστικά μέσα. Συγκεκριμένες καινοτόμες διδακτικές προτάσεις και πρωτότυπος σχεδιασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα και αναγκαιότητα προσέγγισης της γνώσης με τη χρήση της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Οι βιβλιοθήκες πληροφορούν το κοινό για το τι υλικό διαθέτουν και πώς είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό. Πριν από την εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό γινόταν με τον καρτοκατάλογο — ένα έπιπλο με πολλά μικρά συρτάρια τα οποία περιείχαν δελτία (κάρτες) που αντιστοιχούσαν σε βιβλία ή άλλο υλικό. Στις μεγάλες βιβλιοθήκες ο καρτοκατάλογος συχνά γέμιζε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Η εμφάνιση του Διαδικτύου, όμως, οδήγησε στη χρήση των ηλεκτρονικών καταλόγων (οι οποίοι στην αγγλική αναφέρονται συχνά ως "webcats" ή OPAC, "online public access catalog"), οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να διεξάγει αναζήτηση στις συλλογές της βιβλιοθήκης από οποιοδήποτε σημείο με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτός ο τρόπος τήρησης καταλόγου είναι συμβατός με νέα είδη βιβλιοθηκών, όπως είναι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες, καθώς και με παραδοσιακές βιβλιοθήκες που έχουν εκσυγχρονιστεί. Σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να συνεισφέρει στην επίσημη εκπαιδευτική διαδικασία, στηρίζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου. Να ενθαρρύνει την αυτομόρφωση, τη συνεχή ενημέρωση και να ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές, πληροφοριακές αλλά και ψυχαγωγικές ανάγκες του κοινού της. Να διευρύνει τους ορίζοντες του σχολείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας εν γένει, μέσω της διάθεσης τεκμηριωμένης πληροφορίας σε κάθε μορφή: βιβλία, περιοδικά, μη έντυπο υλικό, ηλεκτρονικό υλικό, νόμιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες δικτύου κ.λ.π. Παράλληλα, σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι να ενημερώνει και να καθοδηγεί, με κάθε τρόπο, τους χρήστες για την άριστη χρήση των υπηρεσιών της.

Δικαίωμα χρήσης της βιβλιοθήκης μπορούν να έχουν: οι μαθητές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Σχολείου, ερευνητές κάθε επιστήμης, σπουδαστές, αλλά και φορείς και ιδιώτες του Ν. Τρικάλων

Η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή προς εξυπηρέτηση των χρηστών της από τις 8.30 π.μ. Έως τις 13.00 μ.μ.

Δραστηριότητες Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων για το Σχολικό Έτος 2010-2011
δημοσίευμα-ταινίες.doc
Δημοσίευμα για βιβλιοθήκη.doc
Εκπαιδευτικά προγράμματα.doc
Αριστεία.doc
Σχολική Βιβλιοθήκη ταινία έρευνα.doc
εξωφυλλο DVD.ΒΙΒΛΙΟ.doc
Γεωπονία-Κηπουρική.doc
ερωτηματολόγιο βιβλιοθήκης.doc
παρουσιάσεις για σχολεία Αμαλίας Ηλιάδη.docx
Παγκόσμια Ημέρα Σχολικών Βιβλιοθηκών.docx
edition houses.docΔραστηριότητες Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων για το Σχολικό Έτος 2009-2010

Συνοπτική παρουσίαση βιβλιοθήκης - εκδηλώσεων◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2019