MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


Comenius - 4η Συνάντηση (Ντίσελντορφ, Φεβρουάριος 2011)

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων
«Μουσεία, Εκπαίδευση και Σύγχρονη Κοινωνία»
4η Συνάντηση Εκπαιδευτικών στο Ντίσελντορφ


Στις αρχές Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας η 4η συνάντηση των εκπαιδευτικών, που συμμετέχουν στο πολυεταιρικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius «Μουσεία, Εκπαίδευση και Σύγχρονη Κοινωνία».

Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δραστηριοτήτων κατάλληλων να προετοιμάσουν τους μαθητές πριν από την επίσκεψή τους σε μουσειακούς χώρους, να τους ενεργοποιήσουν κατά την παραμονή τους σε αυτούς, να βοηθήσουν στην εμπέδωση των γνώσεων και των πληροφοριών αλλά και να προκαλέσουν τη δημιουργική φαντασία τους μετά την επίσκεψή τους.

Την ευθύνη οργάνωσης της 4ης συνάντησης είχε το σχολείο «Berufskolleg Bachstrasse» από το Dusseldorf. Η υποδοχή από τη διευθύντρια, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου ήταν πραγματικά θερμή. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου (αίθουσες, εργαστήρια, βιβλιοθήκη), παρουσίαση της χώρας, του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος και του σχολείου στην αίθουσα εκδηλώσεων, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ καθηγητών και μαθητών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν η ξενάγηση στην πόλη του Ντίσελντορφ, η εκδρομή στην πόλη της Κολωνίας με το γνωστό καθεδρικό ναό αλλά κυρίως οι επισκέψεις στα μουσεία της πόλης του Έσσεν με τα οποία συνεργάζονται οι Γερμανοί εταίροι για να υλοποιήσουν τις δραστηριότητες του προγράμματος. Τα μουσεία αυτά είναι το "Zollverein Coal Mine Industrial Complex" και το "Μουσείο Folkwang".

Το Zollverein είναι ένας μεγάλος πρώην βιομηχανικός χώρος στην πόλη του Έσσεν, ένα παλιό ανθρακωρυχείο, που σήμερα έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και είναι προστατευμένο από την Ουνέσκο. Λειτούργησε ως ορυχείο άνθρακα από το 1847 μέχρι το 1986. Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους στην Ευρώπη, χτισμένο σε στυλ Bauhaus, θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό και τεχνικό αριστούργημα, κερδίζοντας τη φήμη ως το «πιο όμορφο ορυχείο άνθρακα στον κόσμο». Η μετατροπή του σε βιομηχανικό μουσείο είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αποτελεί πλέον σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας.

Το Μουσείο Folkwang είναι ένα μουσείο τέχνης στην πόλη του Έσσεν. Οφείλει τη φήμη του στην εξαιρετική συλλογή έργων ζωγραφικής και γλυπτικής καθώς και φωτογραφίας. Ο πυρήνας αυτής της μεγάλης συλλογής είναι γερμανική και γαλλική ζωγραφική του 19ου και 20ου αιώνα. Σε αυτό το μουσείο μπορεί κάποιος να θαυμάσει αριστουργήματα από τους πρόδρομους του μοντερνισμού Cezanne, Gauguin και van Gogh, τους Γερμανούς ρομαντικούς C.D. Friedrich, Canus καθώς και από τους Courbet, Daumier, Manet και Renoir.

Η τέταρτη συνάντηση των εκπαιδευτικών στο Ντίσελντορφ ήταν πολύ εποικοδομητική καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους εταίρους να εργαστούν στο χώρο του Γερμανικού σχολείου ολοκληρώνοντας το σχεδιασμό και τη δημιουργία του βιβλίου, που θα περιέχει όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Λετονία, Ιταλία και συντονιστικό σχολείο είναι το 2ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων.

Πατήστε εδώ για την 3η συνάντηση των εκπαιδευτικών στη Ρίγα (Οκτώβριος 2010)
Πατήστε εδώ για την 2η συνάντηση των εκπαιδευτικών στο Λονδίνο (Μάρτιος 2010)
Πατήστε εδώ για την 1η συνάντηση των εκπαιδευτικών στα Τρίκαλα (Νοέμβριος 2009)



Φωτογραφίες


◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022