MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του AIDS - 1η Δεκεμβρίου 2001

"Εγώ νοιάζομαι εσύ;" Το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας κατά του AIDS είχε ως αποδέκτες τους εκατοντάδες μαθητές του 2ου ΤΕΕ Τρικάλων, όπου και πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου σχετική εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και μέλος του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας, κ. Ειρήνη Γκάνια - Τζιαμουράνη. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά τους AIDS (1η Δεκεμβρίου), εκτός από την κεντρική ομιλία, περιελάμβανε έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του ίδιου Τομέα, προβολή βίντεο καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Ομιλία : "Η προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS αποτελεί σήμερα πρωταρχική φροντίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το AIDS μας αφορά όλους γιατί δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, ηλικίας και φύλου. Όλοι μας βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο τέλος του 2000 36,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζούσαν με τον HIV ή το AIDS και 28,1 εκατομμύρια είχαν ήδη πεθάνει από τη νόσο. Το 1999 σημειώθηκαν 5,3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Όλοι μας άνδρες και γυναίκες πρέπει να συμβάλλουμε δυναμικά στην προσπάθεια για τον περιορισμό της επιδημίας του AIDS. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα καθιερωμένες στάσεις και συμπεριφορές για να προστατεύσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας. Για να εξασφαλίσουμε την ίδια τη ζωή μέσα από την χαρά και την απόλαυση του έρωτα.
Τρόποι μετάδοσης και προφύλαξης. Το AIDS μεταδίδεται με τη - χωρίς προφύλαξη - σεξουαλική επαφή, με την από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων (βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κλπ) στα οποία υπάρχει μολυσμένο από τον ιό αίμα , από τη μητέρα με HIV λοίμωξη στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή το θηλασμό. Τρόποι προφύλαξης αποτελούν η μακροχρόνια, αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση ή η συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, σε όλη τη διάρκειά της, με κάθε ερωτικό σύντροφο, αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συρίγγων, συμβουλευτική καθοδήγηση στις γυναίκες με HIV λοίμωξη (φορείς) ή αποφυγή θηλασμού από μητέρες με HIV λοίμωξη. Εκείνο δε που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν κινδυνεύουμε με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, με το αγκάλιασμα ή το φιλί, με τη χειραψία, από αντικείμενα κοινής χρήσης (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα), από τις τουαλέτες, από βήχα ή φτάρνισμα, από την κοινή χρήση πλυντηρίων, από έντομα (κουνούπια κλπ.) από τα ζώα, από την πισίνα ή τη θάλασσα".



◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022