MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


Βουλή των Ελλήνων - Μουσείο Ακρόπολης - Παρθενώνας (Απρίλιος 2018)

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Απριλίου από τους μαθητές της Γ΄ τάξης. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς και την ανάδειξη της σημασίας του ρόλου του πολίτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αναχωρήσαμε από το 2ο ΕΠΑΛ την Τετάρτη 18 Απριλίου. Το μεσημέρι φτάσαμε στον προορισμό μας. Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, γευματίσαμε και το απόγευμα στις 5 μ.μ. Φθάσαμε στη βουλή όπου μας υποδέχθηκε η υπεύθυνη ξεναγός. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την προβολή βίντεο, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου της Βουλής. Αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου και ένα αιώνα μετά την κατασκευή του μετατράπηκε σε κτίριο της βουλής και της γερουσίας. Η πρόσοψη του κτιρίου παρέμεινε η ίδια. Η μόνη παρέμβαση έγινε το 1928 με την απόφαση ανέγερσης του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε στον πρώτο όροφο την αίθουσα όπου υπάρχει έκθεση που παρουσιάζει παραστατικά την ιστορική αναδρομή του κτιρίου, την Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, την αίθουσα της γερουσίας και το Εντευκτήριο.
Πέμπτη 19 Απρίλίου. Το πρωί επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη. Η πρώτη επαφή μας ήταν με τα Προπύλαια, τον προθάλαμο για την είσοδό μας στην Ακρόπολη. Στη συνέχεια φτάσαμε στο Ναό της Αθηνάς ή Απτέρου Νίκης. Είναι ένας μικρός ολομάρμαρος ναός, που χτίστηκε μεταξύ 427 και 424 π.χ. Από τον αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Η ζωφόρος και τα αετώματα του ναού έχουν γλυπτές παραστάσεις. Επιτέλους μπροστά μας ο Παρθενώνας, το μεγαλύτερο και πιο επίσημο οικοδόμημα της Ακρόπολης που συγκεντρώνει το θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Συνεχίζουμε στο Ερέχθειο, που κατά την μυθολογία φιλονίκησε η Αθηνά με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης της Αθήνας. Οι Αθηναίοι όμως θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντιπάλους τους αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη. Το πιο γνωστό μέρος του Ερεχθείου είναι η «Προστάτης των Κορών», οι περίφημες Καρυάτιδες, όμορφες κόρες από την Λακωνία. Πρόκειται για ένα σκεπαστό μπαλκόνι, του οποίου η στέγη στηρίζεται όχι σε κίονες , αλλά σε έξι αγάλματα Κορών, εξαιρετικής τέχνης.
Την ίδια ημέρα το μεσημέρι επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης. Αφού διασχίσαμε τον προθάλαμο του ισογείου, βρεθήκαμε στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Στην ευρύχωρη αίθουσα γνωστή με το όνομα Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης με το κεκλιμένο γυάλινο πάτωμα θαυμάσαμε τα ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης. Στα αριστερά του επισκέπτη εκτίθενται ευρήματα από τα μεγάλα ιερά στις πλαγιές του βράχου, ενώ στα δεξιά ευρήματα από τα μικρότερα ιερά και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης



Φωτογραφίες


◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022