Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ - Συνεργασία Σχολείων, 5 μαθητές (Γκαγκανάτσιου Ζωή, Γκουγκουστάμου Χριστιάνα, Κουρκούνη Δήμητρα, Μπάρδα Νεφέλη, Ψύρρα Βίβιαν) και 2 καθηγητές (Ντίνα Ευαγγελια , Πλεξίδα Αλεξάνδρα) του 2ου ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, επισκέφτηκαν την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ από τις 3 έως τις 10 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να συμμετάσχουν στη 4η συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Cultural Heritage Activities and Nutrition in Global Environment» (Δραστηριότητες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διατροφή στο Παγκόσμιο Περιβάλλον). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη ΠΟΝΤΕ ΝΤΕ ΣΟΡ και συμμετείχαν σχολεία από άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, την Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κροατία, που είναι και η διοργανώτρια χώρα.
Στις 3 Οκτώβρη μαθητές και καθηγητές έφτασαν στο αεροδρόμιο της Λισσαβόνας όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από μαθητές της πόλης Πόντε ντε Σορ με τους οποίους επισκέφτηκαν την πλατεία Rossio Square της Λισσαβόνας, θαύμασαν τον ανελκυστήρα Santa Justa και περπάτησαν στους λιθόστρωτους δρόμους, πριν την αναχώρηση τους για το Πόντε ντε Σορ. Στο Πόντε ντε Σορ οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες όπως προέβλεπε το πρόγραμμα.
Την Παρασκευή 4 Οκτώβρη ο Δ/ντης του σχολείου Escola Secundraria του Πόντε ντε Σορ και η υπεύθυνη του προγράμματος καλωσόρισαν τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν και δόθηκαν αναμνηστικά δώρα .Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της πόλης και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο .Το απόγευμα έλαβε χώρα δραστηριότητα μέσα και γύρω από την πόλη (actionbound game) με σκοπό την επαφή των συμμετεχόντων με πολιτιστικά στοιχεία της πόλης. Το παλιό Δημαρχείο κτισμένο το 1886, την εκκλησία Igreja Matriz de Sao Francisco de Assis του 17ου αιώνα, την περιοχή Ribeirinha Area ένα παραποτάμιο πάρκο με παγκάκια, γκαζόν και φυλλοβόλα δέντρα, καθώς και υπαίθριους χώρους όπου πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες συγκεντρώσεις και συναυλίες της πόλης το καλοκαίρι, καταστήματα με παραδοσιακές φορεσιές και γεύσεις.
Το Σάββατο 5 Οκτώβρη οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το ετήσιο εκθεσιακό παζάρι της πόλης με παραδοσιακά και άλλα προϊόντα .Στη συνέχεια έφαγαν παραδοσιακό πορτογαλέζικο φαγητό στο εστιατόριο του Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα επίσης περιελάμβανε επίσκεψη των καθηγητών στο κάστρο της πόλης Αβίς (Castelo de Avis )), στην περιοχή Portalegre της περιφέρειας Alentejo , που είναι κτισμένο σε λοφώδη τοποθεσία και δεσπόζει στον ποταμό Σέντα. Το Κάστρο είναι κτισμένο σε θέση όπου υπήρχε κατοίκηση από την προϊστορική εποχή και οι εργασίες κατασκευής του διήρκεσαν από το 1214 ως το 1223, ενώ εδώ είχε την έδρα του το ιπποτικό Τάγμα του Αβίς. Το κάστρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Εθνικών Μνημείων της Πορτογαλίας, από το 1910 . Επόμενος σταθμός επίσκεψης μία αγροτουριστική ξενοδοχειακή μονάδα πολύ υψηλών προδιαγραφών το Herdade da Cortesia Hotel..
Την Κυριακή 6 Οκτώβρη οι μαθητές επισκέφτηκαν σημαντικά μνημεία της περιοχής με τις οικογένειες στις οποίες φιλοξενήθηκαν. Οι καθηγητές επισκέφτηκαν ένα οινοποιείο στην περιοχή το Adega Mayor .Εκεί ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη της εταιρίας στους χώρους παραγωγής , ενημερώθηκαν για την διαδικασία παραγωγής εμφιάλωσης , αποθήκευσης των κρασιών και γεύτηκαν κάποια από τα προϊόντα με θέα τις τεράστιες εκτάσεις αμπελιών. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το εκπληκτικό φρούριο Fort of Graça , γνωστό ιστορικά ως La Lippe, ένα οχυρό στο χωριό Alcáçova, βόρεια της πόλης Elvas( η οποία αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UESCO) στην επαρχία Portalegre της Πορτογαλίας. Το βράδυ οι συμμετέχοντες καθηγητές επισκέφθηκαν το κτίριο του θεάτρου και παρέστησαν στην καθιερωμένη εκδήλωση απονομής βραβείων σε μαθητές του σχολείου.
Τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη οι συμμετέχοντες καθηγητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και μαζί με τους μαθητές απασχολήθηκαν σε σχολικές δραστηριότητες που αφορούσαν τεχνικές στην εικαστική αγωγή .Επόμενη δραστηριότητα η πρόβα του ύμνου για το πρόγραμμα C.H.A.N.G.E. Στο σχολείο Escola 2/3 CEB JOAO PEDRO DE ADRADE.Το απόγευμα οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες των 4 ατόμων συμμετείχαν στο παραδοσιακό παιχνίδι Malha.
Την Τρίτη 8 Οκτώβρη μια μεγάλη βόλτα οδήγησε όλους τους συμμετέχοντες δίπλα στο ποτάμι Σορ. Εκεί επισκέφθηκαν τους νερόμυλους της περιοχής και μέσω μιας μοντέρνας πεζογέφυρας σχεδιασμένης από τον αρχιτέκτονα Nuno Matos Duarte περπάτησαν μέσα στο δάσος με τα φελλόδεντρα. Σημαντικό ιστορικό μνημείο η γέφυρα του 18ου αιώνα να φωτογραφίζεται στα νερά του ποταμού .Η προετοιμασία του βραδινού φαγητού πραγματοποιήθηκε από μαθητές και καθηγητές του προγράμματος και αφορούσε παραδοσιακές πορτογαλικές συνταγές .Το βράδυ μια μεγάλη γιορτή έκλεισε το πρόγραμμα στο Πόντε ντε Σορ. Παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούσαν τους μαθητές των άλλων χωρών, παραδοσιακές γεύσεις από τις χώρες που συμμετείχαν , χορός από το παραδοσιακό συγκρότημα της πόλης και τέλος ο ύμνος C.H.A.N.G.E. Του προγράμματος .
Την Τετάρτη 9 Οκτώβρη όλοι οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στην Λισσαβόνα, όπου επισκέφτηκαν το Μνημείο των Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos) που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου στη συνοικία Μπελέμ (Belém) και τον πύργο του Belem. Το μνημείο των Ανακαλύψεων, προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, έχει ύψος 52 μέτρα και είναι σχεδιασμένο σε σχήμα καραβέλας. Στις δύο πλευρές υπάρχουν 33 πέτρινα αγάλματα των Πορτογάλων εξερευνητών, χαρτογράφων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ιεραποστόλων, που συνδέονται με την Εποχή των Ανακαλύψεων. Ο πύργος της Μπελέμ γνωστός και ως πύργος του Αγίου Βικεντίου, είναι οχυρωμένος πύργος ύψους 30 μέτρων, που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς . Στη συνέχεια γεύτηκαν τα παραδοσιακά ταρτάκια Pastel de Nata και απόλαυσαν μια βόλτα στην πόλη με το λεωφορείο . Οι μαθητές του Πόντε ντε Σορ αποχαιρέτησαν τους φίλους τους και επέστρεψαν στην πόλη τους .
Την Πέμπτη 10 Οκτώβρη μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν για την Ελλάδα απόλυτα ικανοποιημένοι από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν καθώς επίσης και από τη φιλοξενία των Πορτογάλων.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα C.H.A.N.G.E.
Φωτογραφίες
◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
|