Η ιστορία του Τρικαλινού Τύπου είναι ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από μαθητές και καθηγητές του
2ου ΤΕΕ Τρικάλων κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005. Το τελικό προϊόν του προγράμματος είναι μια εφαρμογή πολυμέσων, δηλαδή ένα σύνολο ψηφιακών δεδομένων πολλαπλών μορφών (κειμένου, ήχου, εικόνας, βίντεο) αποθηκευμένο σε έναν οπτικό δίσκο CD-ROM.
Η προσπάθεια αυτή είχε ως στόχο να μελετήσει και να καταγράψει την πορεία και την εξέλιξη του Τρικαλινού Τύπου στο πέρασμα του χρόνου από το 1881 έως σήμερα. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής προσφέρεται η δυνατότητα
στον καθένα να ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν, να θυμηθεί γεγονότα, να ανακαλύψει τα Τρίκαλα άλλων εποχών, να
μάθει για τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν και τον τρόπο δημιουργίας τους, να γνωρίσει τους ανθρώπους που
εργάστηκαν στο χώρο της δημοσιογραφίας και της τυπογραφίας, τα μέσα που χρησιμοποιούσαν και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.
Για την υλοποίηση της εφαρμογής:
- Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα. Η κα Μαρούλα Κλιάφα μας ξενάγησε στο χώρο όπου βρίσκεται το αρχειακό υλικό, το παλιό τυπογραφείο με το πιεστήριο και τα τυπογραφικά
στοιχεία. Ο γνωστός δημοσιογράφος κος Ευθύμιος Λώλης μας εξήγησε
τον τρόπο με τον οποίο εκδίδονταν μια
εφημερίδα πριν εμφανιστούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα σύγχρονα πιεστήρια και μας διηγήθηκε ιστορίες από
την πολυετή επαγγελματική του πορεία. Η επίσκεψη αυτή βιντεοσκοπήθηκε και αποσπάσματα παρουσιάζονται σε αυτή την εφαρμογή.
- Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και συγκεκριμένα
στο τμήμα Τοπικών Σπουδών, όπου οι
μαθητές ερεύνησαν το αρχείο τοπικών εφημερίδων της βιβλιοθήκης.
- Συγκεντρώθηκε υλικό, το οποίο δόθηκε από τα αρχεία μερικών σύγχρονων εφημερίδων της πόλης.
- Έγινε αναζήτηση πληροφοριών σε βιβλία τρικαλινών συγγραφέων, μελέτη, επιλογή και ψηφιοποίηση κειμένων και φωτογραφιών.
Οι μαθητές που εργάστηκαν για τη δημιουργία αυτής της εφαρμογής είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου στον οποίο ζουν, να γνωρίσουν τον τρόπο δημιουργίας μιας εφημερίδας και να ενημερωθούν για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο του τύπου. Δούλεψαν ατομικά αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους και αξιοποιώντας τις ικανότητές τους. Συνεργάστηκαν ως ομάδα συνθέτοντας τα επιμέρους κομμάτια για τη δημιουργία της συνολικής εργασίας. Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο δημιουργίας μιας εφαρμογής πολυμέσων, να χειριστούν συσκευές (όπως σαρωτή, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μικρόφωνο κλπ), να ασχοληθούν με προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, εικόνας και ήχου και προγράμματα σύνθεσης πολυμεσικών εφαρμογών.
Η δημιουργική ομάδα που ασχολήθηκε με την κατασκευή της εφαρμογής αποτελούνταν από τους καθηγητές
Αβδελίδη Ευάγγελο, Αβδελίδου Ελένη και από τους μαθητές
Αγγέλη Βιβή, Αργυρίου Χρήστο, Βράντζα Μαρία, Γαλάνη Δημήτρη, Γρηγορίου Βαγγέλη, Κορδέλα Σταυρούλα, Λαγούδη Λουκία, Μακρή Ειρήνη, Μπαλάφα Αθηνόδωρο, Μπήτο Βασίλη, Νέου Σοφία, Πλιάγκα Ιωάννα, Τσιανάκα Ιωάννη.
Η εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ», εκτιμώντας ότι η δουλειά αυτή είναι αξιόλογη, προσφέρθηκε και χρηματοδότησε την αναπαραγωγή του ψηφιακού δίσκου σε ικανό αριθμό αντιτύπων ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή «Η ιστορία του τρικαλινού τύπου».
Η χορηγία αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να αποστείλουμε το cd-rom σε σχολεία, ιδρύματα, φορείς και να το μοιράσουμε δωρεάν σε πολλούς ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν ένα αντίγραφο για την προσωπική τους συλλογή.
Για την προσπάθειά μας αυτή δεχθήκαμε πολλά θετικά μηνύματα από άτομα εντός και εκτός Τρικάλων καθώς και συγχαρητήριες επιστολές από την προϊσταμένη του Τμήματος Β’ ΤΕΕ του ΥΠΕΠΘ κα. Γεωργαντζέλη, τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ.Χαδούλη, τη βουλευτή Τρικάλων κα. Μερεντίτη, από διάφορα σχολεία όπως το 4ο Γυμνάσιο Περιστερίου και το Εσπερινό Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με την εργασία μας, τόσο τα έντυπα μέσα (τρικαλινές εφημερίδες, περιοδικό In Life, αθηναϊκές εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία, το Έθνος) όσο και τα ηλεκτρονικά (ραδιόφωνο και τηλεόραση).
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Πατήστε εδώ για την παρουσίαση της εφαρμογής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.
Πατήστε εδώ για την παρουσίαση της εφαρμογής στην εκπομπή της κας Στέλλας Χασάπη στο τηλεοπτικό σταθμό ΤV10.
Επίσης δείτε οθόνες από την εφαρμογή και φωτογραφίες από τη διαδικασία κατασκευής της.
Φωτογραφίες
◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
|