MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


Erasmus+ KA2 MEDE - 4η Συνάντηση (Galati, Φεβρουάριος 2020)

Πραγματοποιήθηκε στο Galati της Ρουμανίας η 4η συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο "M.E.D.E. - Museum Education in a Digital Era (Η Μουσειακή Εκπαίδευση στη Ψηφιακή Εποχή)". Μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας βρέθηκαν στο Galati της Ρουμανίας 22/02/2020 έως 01/03/2020 για να συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή που διοργανώθηκε από το Ρουμανικό σχολείο Liceul Teoretic «Emil Racovita».
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα M.E.D.E. υλοποιείται τη διετία 2018-2020 και συμμετέχουν σε αυτό μαθητές και εκπαιδευτικοί από άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Λιθουανία, Ρουμανία και Ουγγαρία). Συντονιστικό σχολείο είναι το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η πολιτιστική συνείδηση των μαθητών μέσα από τη μουσειακή εκπαίδευση και να στηριχθεί με καινοτόμες πρακτικές στην ψηφιακή εποχή.
Οι εταίροι συναντήθηκαν την πρώτη μέρα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο όμορφο Βουκουρέστι. Το σχολείο υποδοχής είχε οργανώσει ξεναγήσεις στο Παλάτι του Λαού (το πιο βαρύ κτίριο στον κόσμο, με οκτώ επίπεδα κάτω από τη γη, καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, σάλες χορού κλπ) και στο σπίτι του Νικολάι Τσαουσέσκου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα στενά της παλιάς πόλης και να επισκεφτούν τον ορθόδοξο Ναό Σταυρουπόλεως. Το απόγευμα ταξίδεψαν όλοι με προορισμό το Galati.


Η δεύτερη ημέρα του προγράμματος ξεκίνησε με ξενάγηση στο κτιριακό συγκρότημα του σχολείου Liceul Teoretic «Emil Racovita». Οι μαθητές είχαν ετοιμάσει μια πολύ όμορφη εκδήλωση υποδοχής στην αίθουσα εκδηλώσεων με χορό και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, ενώ έγινε επίσκεψη και στη μουσειακή γωνιά με τα παλιά σχολικά αντικείμενα από την κουμμουνιστική περίοδο της Ρουμανίας και έκθεση με παλιές φωτογραφίες από την εκπαίδευση στη χώρα τους. Ακολούθησε ευρωπαϊκό γεύμα με γεύσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του ψηφιακού μουσείου στην αίθουσα πληροφορικής.
Η επόμενη μέρα περιλάμβανε επισκέψεις και εργαστήρια στα μουσεία της πόλης, όπως στο μουσείο Ιστορίας, στο Navigation Palace, στο Λιμάνι του Galati αλλά και στην παραδουνάβια έκθεση έργων τέχνης. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τη χρήση της εφαρμογής Actionbound. Η μέρα τελείωσε με επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με τις αρχές του τόπου.
Την τέταρτη ημέρα πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίσκεψη στο ιστορικό Ιάσιο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Παλάτι του Πολιτισμού, το Εθνογραφικό μουσείο, το Πανεπιστήμιο ”Al. I. Cuza” και τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.


Την τελευταία ημέρα οι μαθητές έκαναν μια εργασία με τα εθνικά σύμβολα των χωρών, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις δραστηριότητες που έπρεπε να έχουν να υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος έως τώρα, ενώ οι εκπαιδευτικοί σχεδίασαν τα επόμενα βήματα του προγράμματος και ειδικά την μουσειοσυσκευή. Μετά το γεύμα ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και η ημέρα τελείωσε με αποχαιρετιστήριο δείπνο με παραδοσιακά Ρουμάνικα τραγούδια και χορούς.
Στη συνάντηση αυτή το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων εκπροσώπησαν οι μαθητές Κουρκούνη Γεωργία-Μαρία, Παπαδημητρίου Σταυρούλα και οι εκπαιδευτικοί Αβδελίδου Ελένη και Στάμος Στέργιος.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα MEDE



Φωτογραφίες


◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022