MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


Erasmus+ KA2 Cultherstud - 4η Συνάντηση (Λιόνι, Φεβρουάριος 2020)

Στη Λιόνι της επαρχίας Ιρπίνια ταξίδευσε παιδαγωγική ομάδα του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων από τις 3 ως 7 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Cultural Heritage in the context of student’s careers".
Στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή και δημιουργική αξιοποίηση στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε χώρας (ιστορία, παραδόσεις, θέατρο, μουσική κ.λπ.) με σκοπό την διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών και την απόκτηση εφοδίων πολύτιμων για την μελλοντική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία. Οι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι η συντονίστρια Εσθονία, η Λετονία, η Ισλανδία και η Ιταλία.
Στις 3 Φλεβάρη η παιδαγωγική ομάδα έφθασε στην Νάπολη όπου περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο έχει καταγραφεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα γραφικά δρομάκια, οι μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, τα μικρομάγαζα και οι παραδοσιακές πιτσαρίες συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό ταινιών του ιταλικού νεορεαλισμού. Το απόγευμα η ομάδα μεταφέρθηκε στη Λιόνι και οι μαθητές παρελήφθησαν από τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν.
Την Τρίτη 4 Φλεβάρη μαθητές και καθηγητές συναντήθηκαν στο σχολείο "Luigi Vanvitelli". Εκεί έγινε το καθιερωμένο καλωσόρισμα και η ανταλλαγή δώρων από τον διευθυντή του σχολείου. Στην συνέχεια οι καθηγητές επισκέφθηκαν το δημαρχείο της πόλης ενώ οι μαθητές παρουσίασαν στο χώρο του σχολείου το πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την πόλη Λαβιάνο όπου βιώσαμε μια μοναδική εμπειρία κοντά στη φύση καθώς διασχίσαμε την μεταλλική γέφυρα Tibetan. Το θέαμα από ψηλά καθώς και η αίσθηση ότι αιωρείσαι έκοβε την ανάσα. Στην συνέχεια έγινε ξενάγηση στο κέντρο της πόλης πληροφορηθήκαμε, εκτός των άλλων, τις επιπτώσεις του φοβερού σεισμού που έπληξε την περιοχή το 1980.
Την Τετάρτη 5 Φλεβάρη ξεκινήσαμε για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ποσειδωνίας. Αρχικά επισκεφθήκαμε μια βιολογική κτηνοτροφική μονάδα βουτύρου που παρασκευάζει μοτσαρέλα με γάλα από βουβάλια. Παρακολουθήσαμε όλη την διαδικασία συλλογής του γάλακτος με μηχανικά μέσα και την παρασκευή χειροποίητης μοτσαρέλας που η γεύση και η ποιότητά της ήταν εξαιρετική. Μια εκπληκτική εμπειρία μάθησης και γαστρονομίας. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ποσειδωνίας, την αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας, η οποία περιλαμβάνει τρεις από τους πλέον καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς δωρικού ρυθμού παγκοσμίως, αφιερωμένους στην Ήρα και στην Αθηνά. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε το υπέροχο Μουσείο της Ποσειδωνίας, όπου στεγάζονται εξαιρετικής ποιότητας εκθέματα, με κορυφαία τα ψηφιδωτά με τις μετώπες από τον Ναό της Ήρας με τους άθλους του Ηρακλή, επεισόδια από τον Τρωικό πόλεμο και σκηνές από τον οίκο των Ατρειδών. Ανέπαφες υδρίες, αμφορείς, επιτύμβιες στήλες με κορυφαίο τον «τάφο του βουτηχτή», ένα εξαιρετικό δείγμα ελληνικής ζωγραφικής.
Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη συναντηθήκαμε στο σχολείο. Εκεί οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα παρασκευής πίτσας, ενώ οι καθηγητές συζητήσαμε και αξιολογήσαμε ανατροφοδοτικά τις δράσεις και τις επισκέψεις με βάση τους στόχους και τις επιδιώξεις του προγράμματος και προτείναμε βελτιώσεις μέσω των ερωτηματολογίων που συμπληρώσαμε. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής χειροποίητων ζυμαρικών υψηλής ποιότητας και γεύσης. Το βράδυ οι μαθητές οργάνωσαν πάρτι στον χώρο του σχολείου, ενώ στους καθηγητές παρατέθηκε δείπνο από τις τοπικές αρχές και τον σύλλογο του σχολείου.
Παρασκευή 7 Φλεβάρη, τελευταία ημέρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός παρασκευής πίτσας. Οι μαθητές από κάθε χώρα έφτιαξαν την δική τους πίτσα με παραδοσιακά υλικά της χώρας τους. Απονεμήθηκαν διπλώματα και ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα μέσα σε ένα κλίμα οικειότητας, φιλικής διάθεσης και διάχυτου ενθουσιασμού. Επισφραγίστηκε έτσι η επιτυχία αυτής της συνάντησης και ορίστηκε η επόμενη στην Λετονία.
Την παιδαγωγική ομάδα του σχολείου αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί: Παυσανίας Νταράλας, διευθυντής του 2ου ΕΠΑ.Λ., Παναγιώτα Παπαγεωργίου και οι μαθητές Πολυξένη Μανωλοπούλου, Κλεοπάτρα-Μαρία Παππά, Χρίστο Σάνι και Αγγελική Ταμπρατζή.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Cultherstud



Φωτογραφίες


◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022