MENU Τρίκαλα | | English


Αρχική




Βρείτε μας


Η ελληνικότητα στη γραφιστική - Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ (2022)

Οι μαθητές των Εφαρμοσμένων Τεχνών Β΄ τάξης και Γ΄ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων σε συνεργασία με τμήματα της Α΄ τάξης του Πρότυπου ΕΠΑΛ Τρικάλων και με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του τομέα, Καλογεράκη Αικατερίνη, Πιτυρίγκα Αλεξάνδρα και Σπαθή Ευτυχία στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ., υλοποίησαν το σχέδιο δράσης με τίτλο «Η ελληνικότητα στη γραφιστική. Μελέτη και σχεδιασμός τουριστικών προϊόντων, συνδέοντας την αγορά εργασίας με τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών».

Το αντικείμενο ήταν ο σχεδιασμός και η εκτύπωση γραφιστικών εφαρμογών (όπως κούπες, μπλουζάκια, τσάντες κ.ά.) που θα έχουν ως έμπνευση την ελληνικότητα.

Οι στόχοι του προγράμματος διαρθρώθηκαν σε πολλά στάδια. Σε πρώτο στάδιο, οι μαθητές διερεύνησαν την έννοια της ελληνικότητας τόσο μέσω της ιστορικής έρευνας όσο και μέσω από το βίωμα του ρυθμού της πόλης με μια σειρά φωτογραφήσεων, παρατηρώντας και καταγράφοντας διάφορα σύμβολα ελληνικότητας.

Σε δεύτερο στάδιο οι μαθητές, γνώρισαν το αντικείμενο της γραφιστικής - δηλαδή της εφαρμοσμένης εκείνης τέχνης η οποία σαν όχημα επικοινωνίας έχει στόχο να διαδώσει μέσω σχεδίων έννοιες και μηνύματα, άμεσα και με σαφήνεια. Με λίγα λόγια δημιούργησαν τα δικά τους σχέδια εμπνεόμενοι από σύμβολα της Ελλάδας, της Θεσσαλίας αλλά και των Τρικάλων.

Οι μαθητές σε τρίτο στάδιο αφού εκπαιδεύτηκαν στην χρήση κατάλληλων τεχνικών ψηφιοποίησαν τα σχέδιά τους και εκτύπωσαν μια σειρά από διάφορα τουριστικά προϊόντα.

Τέλος οι μαθητές μελέτησαν τις εμπορικές δυνατότητες του προγράμματος και την επιχειρηματικότητα που δύναται να προκύψει μέσω της προώθησης.

Το έργο περιλάμβανε 5 υποδράσεις:
1. Διαδικτυακή - βιβλιογραφική έρευνα
2. Εκπαιδευτικές επισκέψεις με σημεία ελληνικότητας του νομού Τρικάλων
3. Σχεδιασμός σημείων ελληνικότητας
4. Ψηφιοποίηση σχεδίων
5. Εκτυπώσεις σε διάφορα αντικείμενα τουριστικών ειδών όπως μπλούζες, κούπες, μάσκες, τσάντες κ.ά.

Η πολιτιστική αξία της ελληνικότητας είναι αδιαπραγμάτευτη για τη χώρα μας, καθώς και για την περιοχή μας, έναν τόπο που κατοικείται διαρκώς για χιλιάδες χρόνια και διαθέτει πλούτο ιστορικής και οπτικής κληρονομιάς. Με όχημα το design και τη γραφιστική, το πολιτιστικό αυτό φορτίο, επανασυστήνεται, γεννώντας νέες εικόνες μέσα από τα σχέδια των παιδιών, διαδίδεται δυναμικά με τη χρήση νέων μέσων και ταξιδεύει σε όλες τις μεριές του κόσμου, στις βαλίτσες των επισκεπτών μας, μέσω τουριστικών προϊόντων. Αυτή η εξωστρέφεια και η επικοινωνία του πολιτισμού ήταν και ο βασικότερος στόχος των κόπων των μαθητών μας.

Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε στην παρουσίαση των εκθεμάτων που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του σχολείου της κατά της Ημέρες Γνωριμίας 2022.

Δημοσίευμα στην εφημερίδα "Έρευνα" για τη δράση (8-4-2022)

Δείτε βίντεο σχετικά με την υλοποίηση της δράσης:





◄ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Υλοποίηση και Συντήρηση του Διαδικτυακού Τόπου:
Αβδελίδης Ευάγγελος, Αβδελίδου Ελένη
© Copyright 2001 - 2022